Davo Karničar po tem, ko je postal prvi Zemljan, ki je neprekinjeno presmučal Mount Everest in smučal z najvišjih vrhovov vseh sedmih celin, načrtuje nov podvig. Težji, zahtevnejši in nevarnejši. Kot prvi namerava presmučati eno najzloglasnejših gora našega planeta, drugi najvišji vrh Zemlje – K2.

8611 metrov visok K2 velja za eno najzahtevnejših in najnevarnejših gora sploh. Je edini osemtisočak, ki še nima zimskega vzpona in mnogokrat vse leto ostane brez pristopa na vrh. Bilo je nekaj smučarskih poskusov v lažjih delih, ki pa so ostali nepovezani ali so se končali tragično.

Davo Karničar je uspešno (z bratom Andrejem) kot prvi smučal z najnevarnejšega osemtisočaka Annapurne, ima prvenstvene spuste najvišje možne težavnosti (smučal je tudi po zaledenelih slapovih) in na Everestu dokazal, da je zmožen presmučati tudi tisto, kar se je vsem zdelo nemogoče.

Smučanje s K2 načrtuje v letošnjem juliju skozi ozebnik »Bottleneck« in od Rame prek jugovzhodne stene do baznega tabora.

Na to odpravo se podaja z alpinistom Borisom Repnikom, doktorjem Nejcem Kurinčičem in novinarjem Davidom Stropnikom, v družbi štirih pakistanskih višinskih nosačev. Sayeed Ahmed, Farhat Khan, Fida Hussain in Muhamad Hussain imajo ogormno lokalnih himalajskih izkušenj z osemtisočaki in tudi s K2.ČLANI ODPRAVE

Davo Karničar

je 54-letni alpinist in alpinistični smučar, alpinistični inštruktor in gorski reševalec, učitelj in trener smučanja (bil je tudi tekmovalec in serviser v svetovnem pokalu) z več kot 1800 plezalnimi vzponi, pristopi in stmmimi smučanji: vključno z osemtisiočakoma Everest in Anapurna ter najvišjimi vrhovi vseh sedmih kontinentov (Aconcagua, Elbrus, Denali, Kilimandžaro, Mt.Everest, Mt.Kosciuszko in Mt.Wilson). V Evropi izstopata njegova spusta čez severovzhodno steno Eigerja in vzhodno steno Matterhorna, je pa tudi "avtor" najtežje presmučane alpinistične smeri v Sloveniji - Fritsch-Lindenbach, ki je ocenjena z najtežjo sedmo stopnjo. Jezerjan je bil razglašen za najboljšega ekstremnega športnika revije Men's Journal in je bil nominiranec za najprestižnejšo športno nagrado – Laureus: v kategoriji za posebne oziroma skrajne dosežke.Boris Repnik

46-letni član AO Slovenj Gradec se z plezanjem ukvarja že četrt stoletja. V tem času je preplezal mnoge smeri v domačih in Centralnih Alpah, bil pa je tudi član odprave na Ama Dablam in Gasherbrum II. Tehnolog v Leku poleg hribolazenja igra nogomet in tenis, pa tudi smuča in kolesari.Dr. Nejc Kurinčič

je 31-letni specializant ortopedske kirurgije v OB Valdoltra, gorski reševalec GRS in zdravnik letalec. Kot član Soškega AO je opravil okrog 150 zimskih in letnih vzponov v domačih gorah in Centralnih alpah (vključno s severno steno Matterhorna) od tega tudi nekaj prvenstvenih smeri. Bil je zdravnik na Primorski alpinistični odpravi Kirgizija in na humanitarni odpravi Uganda 2012.David Stropnik

je 46-letni športni novinar POPTV, pisec, fotograf (pa tudi snemalec), nekdanji tekmovalec v alpskem smučanju in demonstrator deskanja na snegu, pa tudi gornik z nekaj plezalnimi vzponi in alpinističnimi spusti na skoraj vseh kontinentih. Na odpravi bo skrbel za dokumentiranje vzpona in obveščanje o poteku odprave.Sayeed Ahmed, Farhat Khan, Fida Hussain in Muhamad Hussain

so pakistanski višinski nosači, ki so stali na nekaj osemtisočakih imajo pa tudi izkušnje s K2 (nekateri tudi s Česnovo smerjo po kateri se namerava povzpeti odprava Ski K2).K2 - KRATKA ZGODOVINA "OSVAJANJA"

Drugi najvišji vrh na svetu 8611 metrov visok K2, z impozantno piramidasto obliko brez lahkega dostopa, zaradi odročnosti nima lokalnega imena - kartografsko je poimenovan K2. O zahtevnosti gore in surovih vremenskih preobratih na njem priča dejstvo, da je edini osemtisočak, brez zimskega vzpona (marsikatero leto gora sploh nima pristopa).

Prvi poskus vzpona sega na začetek prejšnjega stoletja, ko so se po severovzhodnem grebenu prebili do višine 6500 metrov. Šele leta 1938 so Američani po jugovzhodnem grebenu priplezali do višine 8000 metrov. Vrh je osvojila italijanska odprava 31.julija 1954. Lacedelli in Compagnoni sta v kontroverzni "zgodbi" izigrala Bonattija in Mehdija ter prva stopila na vrh K2. Do naslednjega pristopa na vrh je minilo skoraj četrt stoletja.

Slovenec Tomo Česen je leta 1986 potegnil prvenstveno smer v južni steni, a se je moral na višini 8000 metrov zaradi poslabšanja vremena odpovedati vrhu. Leta 1993 sta vrh dosegla prva in doslej edina Slovenca: Zvonko Požgaj in Viki grošelj. Zvonko je bil s tedaj 23 leti najmlajši zemljan na vrhu, a je svoj podvig plačal s pomrznjenimi prvimi členki vseh prstov na roki. Še slabše se je odprava končala za Boštjana Kekca, ki je umrl za posledicami višinske bolezni. Na tej odpravi je prvič s smučmi poskušal tudi Davo Karničar, ki je splezal do Rame 7800 metrov visoko nato pa zaradi viharja, ki mu je tudi dobesedno odpihnil smuči moral odnehati.

Prvi je z vrha K2 smučal Hans Kammerlander leta 2001, a v svojem slogu le vršnih nekaj sto metrov, nato pa sestopil peš. Dave Watson je osem let kasneje smučal po kosih (med 8300 - 7300 metri skozi Bottleneck in od 6400 metrov visoko do baznega tabora), a brez vršnjega dela. Leto kasneje je prvo neprekinjeno smučanje poskusil opraviti Frederick Ericsson, a tragično končal že med vzponom. Luis Stitzinger je doslej opravil najdaljši spust - z Rame na višini 7900 metrov do baznega tabora. Davo bo sedaj poskusil z vrha in v celoti presmučati vseh 3500 višinskih metrov gore in tako opraviti prvo pravo in neprekinjeno smučanje s K2 (seveda v svojem slogu brez spustov po vrvi in snemanja smuči).